równanie
wigrywigry: oblicz r:
| | 100 | | 150 | |
−100 + |
| + |
| =0 |
| | 1+r | | (1+r)2 | |
9 cze 14:14
wigrywigry: czy r będzie 9,07 ?
9 cze 14:16
J:
podstaw i sprawdź
9 cze 14:20
J:
podstaw: k = 1 + r i rozwiąż równanie: − 10k2 + 10k +15 = 0
9 cze 14:21
wigrywigry: r= 0,823 wyszło
9 cze 14:26
wigrywigry: korzystając z metody IRR do tego zadania r wyszlo z równania 0,823, czyli koncowy wynik to
0,823% czy 8,23%?
9 cze 14:34
ZKS:
Tak myślałem, że jakieś zadanie z matematyki finansowej. To drugie.
9 cze 14:40
wigrywigry: hmmm bo źle zapisałam,
wynik wyszedł r = 0,823 zatem żeby wyszło IRR muszę to pomnożyć jeszcze razy 100% ? Wtedy
stopa wyjdzie 82,3%, troche chyba baaardzo duza : P
9 cze 14:46