wzór Taylora
???: potrzebuję rozwiązania takiego zadania : napisz wzór Taylora funkcji z= f(x,y) = x3y2
P(1,−1) n=3
8 cze 23:45
J:
f(x,y) = x3y2
I wyraz:
f(1,−1) = 1
II wyraz:
fx = 3x2y2 fx(1,−1) = 3
fy = 2yx3 fy(1,−1) = −2
czyli: df = 3(x−1) − 2(y+1)
III wyraz:
fxx = 6xy2 fxx(1,−1) = 6
fxy = 6x2y fxy(1,−1) = − 6
fyx = 6yx2 fyx(1,−1) = − 6
fyy = 2x3 fyy(1,−1) = 2
czyli: d2f = 6(x−1)2 −12(x−1)(y+1) + 2(y+1)2
IV wyraz:
fxxx = 6y2 fxxx(1,−1) = 6
fxxy = 12xy fxxy(1,−1) = −12
... dalej sam/a
9 cze 07:06
???: dalej muszę policzyć f xyy, f yyy, f xyx, f yxx, f yyx, , a co dalej? trzeba wyliczyć d3f i
podstawić pod wzór Taylora ?
9 cze 19:01