pomocy
Aleksis: Wyznacz pierwiastki − wzory Vieta :
y= x2 − 11 + 24
8 cze 21:38
jesus: Przepisz treść zadania dokładnie...
8 cze 21:43
Aleksis: Miałam tak na sprawdzianie podane ...
8 cze 21:46
Janek191:
y = x
2 − 11 x + 24
więc
a = 1 b = − 11 c = 24
Wzory Viete'a
| | b | | − 11 | |
x1 + x2 = − |
| = − |
| = 11 |
| | a | | 1 | |
czyli
x
1 + x
2 = 11 ⇒ x
2 = 11 − x
1
x
1*x
2 = x
1*( 11 − x
1) = 24 = 3*8
x
1 = 3 x
2 = 8
=================
8 cze 21:46
Aleksis: Dziękuję
8 cze 21:52
Saizou : o ile Δ≥0
8 cze 21:54
Janek191:
Δ = 25 > 0
8 cze 21:58
Saizou : Janek ja wiem ży ty wiesz ale czy
Aleksis wie, to już nie wiem
8 cze 22:01
Janek191:
Aleksis:
Wzory Viete'a stosujemy, gdy Δ = b
2 − 4a*c ≥ 0
8 cze 22:07