Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez 2 punkty.
Kuba: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty A(−3;0) i B(2;−4) i sprawdź rachunkowo czy
punkty A,B,C (0;6) należą do owej prostej.
8 cze 21:20
Mila:
W której jesteś klasie?
8 cze 21:48
Janek191:
Takie zadania robiło się w kl. VI podstawówki − około 1980 r.
8 cze 22:02
Kuba: Pytanie nie brzmi w której klasie to robiłeś czy też w której klasie jestem, proszę o
rozwiązanie, a nie o stek bzdur
8 cze 22:42
Mila:

Pytam, bo są różne metody rozwiązania.
I żadnego podtekstu proszę się nie domyślać w moim pytaniu.
AB: y=ax+b postać kierunkowa prostej.
0=−3a+b
−4=2a+b
========odejmuję stronami
4=−5a
C=(0,6)
| | 4 | | 12 | | 12 | |
y=− |
| *0− |
| =− |
| ≠6⇔C∉prostej AB, (co widać z rysunku) |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
8 cze 23:10
Eta:
| | 4 | | −4 | | 12 | |
AB: y= − |
| (x−xA)+yA ⇒ y= |
| x− |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
8 cze 23:17