Ciągi arytmetycznie
vanescoo: Wyznacz an jeśli o ciągu an gdzie n∊N+ wiadomo, że
a) an+1 = n+4
b) an+1 = 2n+7
c) an+2 = −3n+2
d) an+2 = (n+1)2
e) an+3 = (n+2)/(2n+5)
f) an+1 = (1−3n)/(4n+1)
g) an+1 = 2n2+3n
h) an+1 = 5n2+4
Nie chodzi mi o pomoc w rozwiązaniu całego zadania, a pomoc ogólną. Wogóle nie wiem jak zacząć
:c
8 cze 21:08
Janek191:
a) an+1 = n + 4
więc
a( n−1)+ 1 = ( n −1) + 4
an = n + 3
=========
8 cze 21:13
Janek191:
h) an +1 = 5 n2 + 4
więc
a(n −1) +1 = 5*( n −1)2 + 4
an = 5*( n2 − 2n + 1) + 4
an = 5 n2 − 10 n + 9
=================
8 cze 21:22
vanescoo: Dziękuję
8 cze 22:23