matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja wymierna
Andzia :
Wykonaj działania, wynik doprowadź do najprostszej postaci. Podaj dziedzinę wyrażenia.
2x−6
x
2
A)
+
x
3
−9x
x
3
(x+3)
4x
2
+4
x
2
−2x+1
B)
:
4x+4
5x
2
−5
Pomóżcie, pilne
8 cze 20:44
Benny:
a) x
3
−9x≠0 x(x
2
−9)≠0 x(x−3)(x+3)≠0⇒ x≠0, x≠−3, x≠3
2x−6
x
2
2(x−3)
1
2
1
+
=
+
=
+
=
x
3
−9x
x
3
(x+3)
x(x−3)(x+3)
x(x+3)
x(x+3)
x(x+3)
3
=
x(x+3)
8 cze 20:51