relatywistyka,dylatacja czasu
CiekawyŚwiata: Witam. Zadanie pewnie standardowe na dylatację czasu:
Samolot odrzutowy leci z prędkością v=3600km/h. Obliczyć różnicę wskazań zegarów na ziemi
i w samolocie, jeśli lot trwa t0=1h ( w układzie związanym z samolotem).
Znam wzór na dylatację czasu ( bo jeśli się nie mylę to o nią w tym zadaniu chodzi)
Jeśli się drugi raz nie mylę to trzeba wsakazać
deltaTnaZiemi−deltaTsamolotu=?
Nie wiem tylko jak skorzystać z tego wzoru i jak to poprzekształcać. Pomoże ktoś?
8 cze 19:46
CiekawyŚwiata: up
9 cze 10:22
9 cze 10:57
CiekawyŚwiata:
Δsamolot−czas mierzony w samolocie
Δziemia− czas mierzony na Ziemi,
Δs=Δz*y
Δs=1h=3600s
v=3600km/h=1000m/s
c=3*10
8 m/s
Z tego mam policzyć to Δz i odjąć od tego Δs=1h? Dobrze to robię?
9 cze 16:54