Sprawdź następujące tożsamośći
perkus: cos4α+sin4α=1−2sin2αcos2α
8 cze 19:31
Janek191:
( cos2x + sin2 x)2 = 1
8 cze 19:38
perkus: mógłbyś mi to rozpisać czemu tak a nie inaczej?
8 cze 19:39
Benny: cos4+sin4=(cos2α+sin2α)2 − 2*sin2α*cos2α=1−2*sin2α*cos2α
Po prawej stronie też masz cos2α?
8 cze 19:40
Janek191:
Tam pewnie powinno być
cos4x + sin4x = 1 − 2 sin2x cos2x
8 cze 19:40
perkus: wziąłem i to przepisałem jak na kartce miałem
8 cze 19:42
Janek191:
cos2 α + sin2α = 1
więc
( cos2α + sin2α)2 = 12 = 1
cos4α + 2 cos2α*sin2α + sin4α = 1
cos4α + sin4α = 1 − 2 cos2α*sin2α
cos4α + sin4α = 1 − 2 sin2α*cos2α
8 cze 20:14