2
exo: Napisz równanie okręgu o środku w punkcie o, o współrzędnych (1,2) i r=4..
Oblicz odległość punktu P (2,1) i prostej o równaniu x+2y=4 od okręgu (x−1)2 + (y+1)2 =9
8 cze 19:29
5-latek: Podaj postac kanoniczna równania okręgu
8 cze 19:32
Janek191:
z.1
Wstaw do wzoru;
( x − a)2 + ( y − b)2 = r2
8 cze 19:32
Janek191:
z.2
P = ( 2, 1)
x + 2 y = 4 czyli x + 2 y − 4 = 0
Mamy gotowy wzór na odległość punktu P=(x
o, y
o) od prostej o równaniu
A x + B y + C = 0
| | I A xo + B yo + C I | |
d = |
| = |
| | √ A2 + B2 | |
Podstaw i oblicz
8 cze 19:36
5-latek: Janek zastanawia mnie to od okręgu
8 cze 19:41
Janek191:
Zrobić ?
8 cze 19:41
5-latek: Może tu chodzi o wzjajemne polozenie tej prostej względem tego okręgu ?
8 cze 19:43
Janek191:

P = ( 2 , 1)
( x − 1)
2 + ( y + 1)
2 = 3
2
więc
S = ( 1 , − 1) r = 3
Obliczam odległość tego punktu od środka okręgu
l PS I =
√ ( 1 − 2)2 + ( − 1 − 1)2 =
√ 1 + 4 =
√5
Odległość P od okręgu
l = I PS I − r = I
√5 − 3 I = 3 −
√5
8 cze 19:47
Janek191:
I część zrobiłem źle , bo miała być odległość prostej od okręgu
8 cze 19:50
Janek191:

x + 2 y = 4 to x + 2 y − 4 = 0
( x − 1)
2 + ( y + 1)
2 = 3
2
S = ( 1, − 1) r = 3
Mamy l < r
l − odległość prostej od środka okręgu.
8 cze 19:54
Janek191:
Coś to zadanie mi się nie podoba
8 cze 19:55