matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ostrosłupy
Ogórek:
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 6 i tworzy z wysokością ostrosłupa kąt 60 stopni.Oblicz V ostrosłupa.
8 cze 18:43
Ogórek:
up
8 cze 19:25
Mila:
α=60
o
|OB|
sinα=
k
|OB|
sin(60
0
)=
6
√
3
|OB|
=
⇔2*|OB|=6
√
3
2
6
|OB|=3
√
3
|DB|=6
√
3
H
cos(60
o
)=
6
1
H
=
⇔H=3
2
6
1
1
P
ABCD
=
*|DB|
2
=
*(6
√
3
)
2
2
2
1
P
ABCD
=
*36*3=18*3
2
1
V=
*18*3*3=54
3
==============
8 cze 20:29