Równania i nierówności kwadratowe z parametrem.
Agata: Równanie 2mx2+(3m+6)x+12=0, gdzie x jest niewiadomą, ma dwa rozwiązania, które są liczbami
przeciwnymi. Wyznacz wartość parametru m.
8 cze 18:12
Damian1996: Skoro ma 2 różne rozwiązania to Δ>0.
A ponieważ są liczbami przeciwnymi to x1+x2=0 ( wzory Viety).
A do tego warunek, że 2m ≠ 0.
8 cze 18:17
ZKS:
m = −2.
8 cze 18:21
Agata: A czy nie jest tak, że gdy są dwa rozwiązania Δ≥0? A gdy są dwa różne rozwiązania to wtedy Δ>0?
8 cze 18:21
Damian1996: No tak

Rozwiązania są różne w tym zadaniu, ponieważ są liczbami przeciwnymi
8 cze 18:23
Agata: A no faktycznie
8 cze 18:25