wielomiany
Adamxd:

Jaka bedzie czesc wspolna przedzialow m∊ (−3,1); (0,1) ; (0, +
∞)

− moim zdaniem czescia
wspolna jest srodkowy przedzial czyli to co na rózowo na rysunku a w odpowiedziach podaja
m∊(−3,0)∪(0,1)
genaralnie to chodzi o równanie wielomianowe z parametrem x
4+(m−3)x
2+m
2=0 i dla jakich m ma
4 rozwiazania rozne
8 cze 16:38
J:
tak .... (0,1)
8 cze 16:40
J:
chodzi oczywiście o część wspólną ... a nie rozwiązanie zadania
8 cze 16:42
J:
co do zadania:
x2 = t ..... t2 + (m−3)t + m2 = 0
i warunki:
1) Δ > 0
2) t1*t2 > 0
3) t1 + t2 > 0
8 cze 16:43
Adamxd: o odpowiedz jednak sie niezgadza a dalem takie warunki
8 cze 16:49
J:
pokaż obliczenia
8 cze 16:51
Adamxd: a dbr juz wiem co zle , x2>0 zrobilem ze x∊(0,+∞)
8 cze 16:53