matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uzasadnij
M_M:
Uzasadnij, że dla każdego kąta ostrego α zachodzi równość tg
2
α − sin
2
α/1 − tg
2
αcos
2
α = tg
4
α
8 cze 16:22
J:
tg
2
x − sin
2
x
sin
2
x
sin
2
xcos
2
x
−
cos
2
x
cos
2
x
L =
=
=
1 − sin
2
x
cos
2
x
sin
2
x(1 − cos
2
x)
sin
4
x
=
=
= tg
4
x = P
cos
4
x
cos
4
x
8 cze 16:38
Eta:
tg
2
x
sin
2
x
tg
2
x(1−cos
2
x)
L=
−
=
=tg
2
x*tg
2
x= tg
4
x=P
cos
2
x
cos
2
x
cos
2
x
9 cze 11:48