Funkcje Kwadratowe
EmOl : | | 1 | |
Wykres funkcji f jest parabolą otrzymaną przez przesuniecie wykresu funkcji y= |
| x2. Podaj |
| | 2 | |
wzór funkcji f, jeśli wierzchołkiem jej wykresu jest punkt
a) P=(−1,0)
b) Q=(3,0)
c) (−2,2)
d (2,2)
Poprawa półrocza na 2 takie minimum,a bardzo nie ma kto mi wytłumaczyć
8 cze 16:16
J:
y = a*(x−p)
2 + q .... gdzie p i q to wsp.wierzchołka, zatem:
| | 1 | | 1 | |
a) y = |
| (x+1)2 + 0 = |
| (x+1)2 |
| | 2 | | 2 | |
dalej sam/a
8 cze 16:18
EmOl : Dalej nic nie rozumiem więc wykorzystać punkty jak ?
| 1 | |
| (x+1)2 i jak dalej obliczyć |
| 2 | |
Rozumiem mam wzór ale jak wykorzystać go w tej chwili ?
8 cze 16:22
J:
to już jest jej wzór w tzw. postaci kanonicznej ...
8 cze 16:23
EmOl : Dobra i tak nie rozumiem, to jak pod ten wzór podstawić te punkty ?
8 cze 16:26
J:
| | 1 | | 1 | |
b) Q = (3,0) , czyli: p = 3 , q = 0 ... podstawiamy..y = |
| (x−3)2 + 0 = |
| (x−3)2 |
| | 2 | | 2 | |
8 cze 16:28
EmOl : A dobra to ja już rozumiem, wszystko opiera się na wzorze tym podstawimy i mamy.
Dobra dziękuję za cierpliwość do mnie, Dziękuję za pomoc, bym się odwdzięczył ale nie mam jak,
jeszcze raz dziękuję
8 cze 16:32