wykaż , że
lol: wykaż , że
P(A U B) = P(A)+P(B)−P(A ∩ B) korzystając z 3 głównych aksjomatów
8 cze 14:53
Eta:

P(A)= P(A\B)+P(A∩B)
P(B)= P(B\A)+P(A∩B)
P(AUB)= P(A\B)+P(B\A)+P(A∩B) = P(A)−P(A∩B)+P(B)−P(A∩B)+P(A∩B)= P(A)+P(B)−P(A∩B)
to:
P(AUB)= P(A)+P(B)−P(A∩B)
c.n.w
8 cze 15:20
Janek191:
Aksjomaty:
1. P( A) ≥ 0 dla każdego A ⊂ Ω
2. Jeżeli A ∩ B = ∅ to P( A ∪ B) = P(A) + P(B) , A, B ⊂ Ω
3.P( Ω ) = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Tw. P( A ∪ B) = P(A) + P(B) − P( A ∩ B)
Mamy:
A ∪ B = A ∪ ( B \ A)
B = ( B \ A) ∪ ( A ∩ B)
Ponieważ A ∩ ( B \ A) = ∅ i ( B \ A) ∩ ( A ∩ B) = ∅
więc 2. mamy
** P( A ∪ B) = P( A ∪ ( B \ A ) =P(A) + P( B \ A)
*** P(B) = P( ( B \ A) ∪ ( A ∩ B)) = P( B \ A ) + P( A ∩ B)
Z *** ⇒ P( B \ A) = P ( B) − P( A ∩ B)
Wstawiamy do **
P( A ∪ B) = P( A) + P( B) − P( A ∩ B)
ckd.
8 cze 15:26
Janek191:
Tam powinno być:
więc z 2. mamy
8 cze 15:28