Prawdopodobieństwo
Squier: Trzech korektorów pracuje niezależnie. Pierwszy wykrywa 90% błędów, drugi 80%, a
trzeci 70%. Jaki procent błędów wykrywają łącznie? Jaki procent błędów wykrywa tylko trzeci?
czy z faktu że pracują niezależnie wynikiem jest:
P(A∩B∩C) = P(A) * P(B) * P(C) = 0.9 * 0.8 * 0.7 = 0,504 = 50,4% ?
czy jednak chodzi tutaj o coś innego?
no i czy dla drugiego pytania zostaje 70%?
8 cze 14:00
Janek191:
Wydaje mi się, że będzie
P( A ∪ B ∪ C ) = P( A) + P(B) +P( C) − P( A ∩ B) − P(A ∩ C) − P( B∩ C ) + P( A ∩ B ∩ C) =
= P(A) + P( B) + P(C) − P(A)*P(B) + P(A)*P(C) − P(B)*P(C) + P(A)*P(B)*P(C)
8 cze 14:55
Eta:
Pytanie pierwsze ..ok
drugie : 0,1*0,2*0,7 =...
8 cze 14:55
Squier: janek191 za dużo tych błędów by wykrywali

Eta dziękuję
8 cze 15:27
Janek191:
Wyszło około 99 %.
A jaka jest odpowiedź ?
8 cze 15:30
Janek191:
Wydaje mi się, że 50,4 % błędów to jest za mało .
Po co zatrudniać trzech korektorów, jak I KOREKTOR wykrywa 90 % BŁĘDÓW ?
8 cze 15:32
Eta:
Janek masz rację
No to tak:
A'−− wszyscy nie wykryją błędów
P(A)= 1−P(A') = 1− 0,1*0,2*0,7 = 0,994= 99,4%
8 cze 15:50
Janek191:
Tam powinno być :
P( A) = 1 − 0,1*0,2*0,3 = 1 − 0,006 = 0,994 − 99,4%
8 cze 15:59
Janek191:
... = 0,994 = 99,4 %
8 cze 16:00
Eta:
No jasne

P(A)=1−0,1*0,2*
0,3 = 0,994=99,4%
8 cze 16:06
Janek191:
A Squier: już poszedł w siną dal
8 cze 16:08
Janek191:
@ Eta
Polecam filmy:
1) Kongres matematyczny w. 1 ( prof. Edyta Gruszczyk Kolczyńska
2) Tajemniczy ciąg Fibonacciego. Złota liczba. Boska proporcja
3. Przestrzenie Banacha ( o Stefanie Banachu )
8 cze 16:14
8 cze 16:15
Eta:
Dzięki
8 cze 16:16
Squier: a no ja to jeszcze policzyłem tak że od 1 odjąłem 0,1*0,2*0,3 no i wyszło mi 99,4 %
a z tego co janek napisał w pierwszym swoim poscie wyszło mi grubo ponad 200%

ale możliwe że gdzieś popełniłem błąd w obliczeniach.
Dziękuję za odpowiedzi
8 cze 16:35