Liczba p jest pierwiastkiem wielomianiu W(x). Oblicz m.
asd: a) w(x)=x3−2x2−(3m−2)x+1 p=3
b) w(x)=3x4−5x3+3mx2−x+6 p=−2
8 cze 11:59
J:
podstaw za x = 3 i przyrównaj wielomian do zera ... z równania oblicz m
W(3) = 0
8 cze 12:05
asd: m=−2/9 ?
8 cze 12:17
J:
a jakim cudem ?
8 cze 12:20
asd: no... Miałem obliczyć
33−2*32−(3m−2)3+1=0
8 cze 12:26
J:
no i ...?
8 cze 12:27
asd: Teraz wyszło mi m=4/9
8 cze 12:29
J:
pokaż te rachunki
8 cze 12:30
asd: 27−2*9−(3m−2)*3+1=0
27−18−(3m−2)*3+1=0
9−(3m−2)*3+1=0
9−(9m−6)+1=0
10−9m−6=0
−9m=−4
m=4/9
8 cze 12:31
asd: albo... m=9/16
8 cze 12:33
J:
5 linijka źle ... ma być: 10 − 9m + 6 = 0
8 cze 12:34
asd: *m=1 7/16
8 cze 12:34
asd: *m=1 7/9
8 cze 12:35
8 cze 12:36