t
Michcio: Błąd w treści

Uzasadnij ze istnieje nieskończenie wiele par liczb, które spełniają warunek:
podwojona różnica 1 i 2 liczby jest równa 4
Pierwsza liczba jest 2x większa od drugiej
a=pierwsza liczba
b= druga liczba
2(a−b)=4
i
a=2b
Stąd 2b=4, b=2 i a=4
To co to za "nieskończenie wiele par liczb" ?
8 cze 11:31
J:
Jeśli obydwa wurunki mają zachodzić jednocześnie, to istotnie tylko jedna para je spełnia.
8 cze 11:37
Michcio: Między tymi warunkami w treści jest "i" więc raczej błąd
Co innego gdyby był jeden z tych warunków
a=2b
albo a−b=2
I wtedy byłoby nieskończenie wiele takich liczb
8 cze 11:59