matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja homograficzna
Nini:
Cześć, Bardzo proszę o rozwiązanie następującego zadania. Naszkicuj wykresy funkcji:
−2|x|−1
a) f(x)=
|x|+2
|x|
b) f(x)=
x−1
|x+1|−|x−1|
c) f(x)=
x
Jest to zadanie z funkcji homograficznej
8 cze 11:23
J:
−2x −1
a) rysujesz oddzielnie dla: x ≥ 0 f(x) =
x+2
2x − 1
dla: x < 0 f{x} =
−x +2
8 cze 11:28