tożsamość
Michcio: Proszę o sprawdzenie
Dla jakich wartości parametrów m i k układy równań są równoważne?
3x + y = 5
x − y = 3
Z tego wychodzi x=2, y=−1
mx+y=k
2x−y=5
| | k+5 | | k−5m−5 | |
Z tego wychodzi x= |
| oraz y= |
| |
| | m+2 | | m+2 | |
Oczywiście analizujemy to dla m≠2
Zauważmy że dla m=0 → 0=k+5 czyli dla m=0 i k=−5 będzie równanie nieoznaczone. Oczywiście
pierwszy układ jest zawsze oznaczony czyli dla tych konkretnych m i kukłady nie będą
równoważne. Podobnie dla m=−2 i k≠−5. Wówczas drugi układ będzie sprzeczny ale pierwszy będzie
zawsze oznaczony, czyli także dla tych wartości układy nie będą równoważne. CZY TO WOGÓLE BYŁO
POTRZEBNE TA LINIJKA?
Teraz liczę x z pierwszego układu = x z drugiego układu
I wychodzi m=−2 i k=−5
Czyli stąd wniosek te układy równań nigdy nie będą równoważne tak

Bo pierwszy układ jest oznaczony, a drugi nieoznaczony lub sprzeczny.
8 cze 10:53
ICSP: x = 2 , y = −1
Drugie równanie w drugim układzie jest oczywiście spełnione : 4 + 1 = 5
Pierwsze równanie :
2m − 1 = k − szukana zależność jaką musi spełniać k i m aby układy był równoważne.
Odp :
k = 2m − 1
k ∊ R
8 cze 11:05
ICSP: k ∊ R\{−5} oczywiście. Nie chcemy aby układ równań był nieoznaczony.
8 cze 11:12
Michcio: A to nie powinno się robić tak że wyliczamy x z pierwszego układu (x=2) i z drugiego
| | k+5 | |
i liczymy równanie |
| =2 |
| | m+2 | |
I to samo z y

Robiłem tak podpunkt a) w zadaniu i wyszło, a to jest podpunkt b)
8 cze 11:30
ICSP: zbyt długo by się robiło

Skoro para liczb ma spełniać drugi układ równań to wystarczy ją podstawić i zobaczyć co
dostaniemy.
8 cze 17:29
Michcio: Faktycznie sprytnie i szybko
Ja robiłem to trochę inaczej i zeszła cała strona
8 cze 22:35