Wyznacz współrzędne punktów przecięcia okręgu i prostej.
lanabanana: Wyznacz współrzędne punktów przecięcia okręgu i prostej.
(x−1)2+(y−4)2=9 , x+y−8=0
7 cze 23:13
Mila:

x=8−y podstawiamy do równania okręgu
(8−y−1)
2+(y−4)
2=9
(7−y)
2+(y−4)
2=9
rozwiąż to równanie
7 cze 23:22
lanabanana: nie wychodzi mi ; /
7 cze 23:31
Piotr:
pokaz obliczenia
7 cze 23:33
lanabanana: (7−y)2+(y−4)2=9
49−14y+y2+y2−8y+16=9
2y2−22y=−56 / :2
y2−11y=−28
7 cze 23:44
Piotr:
czyli
y2 −11y +28 = 0
rozwiaz rownanie kwadratowe
7 cze 23:47
Eta:
x=8−y
2y2−22y+56=0 /:2 ⇒ y2−11y+28=0 ⇒ (y−4)(y−7)=0 ⇒ y=4 v y=7
to x= 8−4=4 v x=8−7=1
A(4,4) , B(1,7) co widać na rys. Mili
7 cze 23:49
lanabanana: dzięki : ))
7 cze 23:54
Eta:
7 cze 23:57
Piotr:
8 cze 00:00
Eta:
Co masz taką minkę ?
8 cze 00:01
Piotr:
no bo zadajaca dobrze zaczela. miala chyba problem z rownaniem kwadratowym i dostala gotowca.
8 cze 00:04
ośla: dlaczego to musi być takie trudne do zrozumienia
29 sty 16:09