Równania różniczkowe
Marcin: Rozwiązać równania różniczkowe liniowe rzędu drugiego
y" − 4y' + 4y = x3 + x
co wnosi tutaj x3 + x ?
rozwiązywałem równania gdy y" − 4y' + 4y = 0
nie wiem co zrobić w tym przypadku...
7 cze 21:04
ZKS:
Metoda przewidywań albo uzmiennianie stałej.
7 cze 21:09
Marcin: podstawiam za y" = r
2 y' = r y = 1
i co dalej
7 cze 21:12
ZKS:
Napisałeś, że rozwiązałeś równanie gdy y'' − 4y' + 4y = 0. Następnie rozwiązujesz dalej za
pomocą metody przewidywań albo uzmiennianie stałej.
7 cze 21:16
Marcin: ok, rozumiem dzięki
7 cze 21:21