Rozwiąż równania
Adam: Może mi ktoś pomóc? Będę wdzięczny. Mam rozwiązać równania
b) 3 + 4cos(0,5x) = −1
c) 3ctg(2x+π) = −
√3
7 cze 20:33
Mila:
Twoje próby?
7 cze 20:44
Adam: c) 3ctg(2x+π) = − √3 / :3
ctg(2x+π) = − √3/3
i potem myslalem, że mozna zrobic tak, że skoro ctg jest ujemny to to musi być albo II albo IV
cwiartka. I z tego policzyć, że ctg(2x+π)=ctg(π/2+π) i ctg(2x+π)=ctg(3π/2+π) ale z tego co
widze, to tak nie można. I nie wiem co mam z tym zrobić
7 cze 20:59
Adam: podpunkt a jest podobny
7 cze 21:00
Adam: A czy podpunkt b można policzyć tak?
4cos(0,5x) = −4
cos(0,5x) = −1
cos = −1 gdy x= π+2kπ
wiec 0,5x = π+2kπ / x2
x = 2π+4kπ
7 cze 21:06
Asmander: | | π | |
a) 2x+π/4 = − |
| + 2kπ v 2x + π/4 = π−(−π/4) + 2kπ |
| | 4 | |
2x= −π/2 + 2kπ v 2x=π + 2kπ
| | π | | π | |
x= − |
| + kπ v x= |
| + kπ |
| | 4 | | 2 | |
chyba dobrze rozwiązałem
7 cze 21:06
Asmander: b) chyba dobrze rozwiązałeś(przynajmniej zrobiłbym to podobnie)
7 cze 21:10
7 cze 21:16
Mila:
a)
| | π | | π | | π | | 3π | |
2x+ |
| =− |
| +2kπ lub 2x+ |
| =− |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
dokończ
7 cze 21:22
Adam: Dzięki
7 cze 21:22
Mila:
b) 21:06 dobrze, ale opuściłeś w jednym zapisie argument funkcji cosinus. Uważaj.
7 cze 21:24