Równania liniowe z parametrem
Dath: Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m
9m2(x+1)+1=x+6m
Doszłam do takiego równania: x(9m2−1)+1−6m+9m2=0
Ale dalej prosiłabym o rozwiązanie, bo gubię się trochę w obliczeniach i wynikach.
7 cze 20:08
Dath: Nikt nic?
7 cze 20:49
Mila:
(9m
2−1)*x=−9m
2+6m−1
(3m−1)*(3m+1)*x=−(3m−1)
2
| | 1 | | 1 | |
1) Dla (3m−1)*(3m+1)≠0 ⇔m≠ |
| i m≠− |
| jedno rozwiązanie |
| | 3 | | 3 | |
| | −(3m−1)2 | |
x= |
| ⇔ |
| | (3m−1)*(3m+1) | |
2) dla 3m−1=0 mamy sytuację:
0*x=0 co jest prawdą niezależnie od wyboru x, zatem nieskończenie wiele rozwiązań
x∊R
3) dla 3m+1=0 mamy równanie:
(−2)*0*x=−(−2)
2
0*x=−4 równanie sprzeczne.
=====================
7 cze 21:02
Dath: Bardzo bardzo dziękuję
7 cze 21:06
Mila:
7 cze 21:24