Narysuj wykres funkcji f(x)=u{-3x+4}{x-1}
Kate555: Narysuj wykres funkcji f(x)=−3x+4x−1
7 cze 19:58
Janek191:
| | − 3 x + 4 | | − 3*( x − 1) + 1 | | 1 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| − 3 |
| | x − 1 | | x − 1 | | x − 1 | |
Rysujemy wykres funkcji g(x) = U{1]{x} i przesuwamy go o wektor
→
w = [ 1 , − 3]
7 cze 20:01
Janek191:
| | 1 | |
g(x) = |
| − kolor niebieski |
| | x | |
7 cze 20:04
pigor: ....,
y =
−3x+4 x−1 =
−3x+3+1 x−1 =
−3(x−1)+1 x−1 = −3+
1x−1,
a więc rysuj wykres funkcji y=
1x i przesuwaj go o wektor [1,−3], tyle. ...
7 cze 20:05