Równania różniczkowe
Marcin: Rozwiązać równania różniczkowe rzędu drugiego sprowadzane do równań rzędu
pierwszego:
y" = y' − x
2 + 2x podstawiam y' = q
wychodzi mi...
przenoszę na jedną stronę q, na drugą x
∫ dq − q = ∫ (−x
2 + 2x) dx ... coś robię zapewne nie tak?
Mariusz: Po podstawieniu nadal masz równanie liniowe tyle że pierwszego rzędu
Rozdziel zmienne w równaniu jednorodnym
a następnie uzmiennij stałą
| | dq | |
q=C(x)f(x) gdzie f(x) całka szczególna równania jednorodnego |
| −q=0 |
| | dx | |