F.liniowa-treść
Michcio: Mając 30 zł możemy kupić nie więcej niż 16 soków pomidorowych. Jaką największą liczbę soków
możemy kupić, mając 21 zł?
7 cze 19:24
Bogdan:
Ustal cenę jednego soku
7 cze 19:49
Michcio: 30 zł starcza na zakup maksymalnie 16 soków
30:16 = 1,88 zł (zaokrąglenie)
21 zł : 1,88 zł/sok = 11,17
Czyli 11 soków
Ale coś mi sie tu nie zgadza
7 cze 19:52
Bogdan:
1,88 * 16 > 30, cena 1,88 zł nie jest właściwa
7 cze 20:01
Michcio: 1,875 wyszło więc zaokrągliłem
Faktycznie 1,87
21: 1,77 = 11,22
Czyli 11 soków się kupi
To dobrze czy jak ?
7 cze 20:07
b.: Dobrze by było sprawdzić, ile minimalnie kosztuje sok: 30/17 zaokrąglone w górę, czyli 1,77 zł.
21 : 1,77 = 11,86... czyli 12 się nie kupi,
a 11 się kupi z rachunku powyżej (w którym powinno być 1,87, nie 1,77)
7 cze 23:43