Równanie wykładnicze w zadaniu
Pb: | | x + 6 | | 1 | |
Dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie | |
| |=( |
| )m+5 gdzie x≠3 |
| | x + 3 | | 4 | |
ma więcej rozwiązań ujemnych niż dodatnich?
7 cze 19:23
Janek191:
Raczej x ≠ − 3
7 cze 19:26
Pb: Tak, x≠−3, mój błąd
7 cze 19:27
Pb: Czy ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić?
7 cze 19:48
Eta:
| | 3 | |
f(x)=1+ |
| , x≠ −3 wykresem jest hiperbola |
| | x+3 | |
|f(x)| część hiperboli spod osi OX odbijamy nad oś OX ( powstaje
różowy
wykres
proste
y=k częściej przecinają wykres po lewej stronie dla k∊<0, 1)U(2,
∞)
wtedy dane równanie ma więcej pierwiastków ujemnych niż dodatnich
| | 1 | |
k= ( |
| )m+5 ∊ <0,1) U (2,∞) |
| | 4 | |
zatem
| | 1 | | 1 | |
0< ( |
| )m+5 <1 lub ( |
| )m+5>2 |
| | 4 | | 4 | |
rozwiąż te nierówności i podaj odp : m∊.....
7 cze 20:18
pr713: k ∊ <0,1> U (2, +∞)***
26 sty 22:14