Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f.
Michał: | | 4x−5 | |
f(x) = |
| nie mam pojęcia od czego zacząć... |
| | x2−1 | |
7 cze 19:14
Janek191:
f(x) = U{ 4 x − 5}{ ( x −1)*( x + 1) , x ≠ − 1 i x ≠ 1
Oblicz pochodną tej funkcji ( pochodna ilorazu funkcji )
7 cze 19:16
Michał: No właśnie nie wiem jak obliczyć tą pochodną. liczyłem 3 razy i za każdym razem co innego
wyszło. Dało by radę to jakoś dokładniej rozpisać?
7 cze 19:21
Janek191:
więc
| | 4*( x2 − 1) − ( 4 x − 5)*2x | |
f '(x) = |
| = |
| | ( x2 − 1)2 | |
7 cze 19:24
Eta:
| | 4(x2−1)−(4x−5)*2x | | −4x2+10x−4 | |
f'(x)= |
| = |
| . |
| | (x2−1)2 | | (x2−1)2 | |
7 cze 19:24
Janek191:
f '(x) = 0 ⇔ − 4 x2 + 10 x − 4 = 0
oraz rozwiąż nierówności f '(x) < 0 , f ' (x) > 0
7 cze 19:29
Michał: Przepraszam was wszystkich, bo nie byłoby mnie tu gdybym uważał w szkole. Moglibyście
poprowadzić to zadanie dalej?
7 cze 19:33
Janek191:

− 4 x
2 + 10 x − 4 = 0
Δ = 100 − 4*(−4)*(−4) = 100 − 64 = 36
√Δ = 6
| | − 10 − 6 | | − 10 + 6 | |
x = |
| = 2 lub x = |
| = 0,5 |
| | − 8 | | − 8 | |
Szkicujemy wykres funkcji g(x) = = − 4 x
2 + 10 x − 4
Widać, ze dla x ∊ ( 0,5 ; 1 )∪ ( 1, +
∞) jest g(x) > 0 więc wtedy pochodna jest
dodatnia
czyli funkcja f rośnie.
W przedziałach : ( −
∞ , − 1) , ( − 1, 0,5) , ( 2, +
∞ ) − funkcja maleje
7 cze 19:45
Michał: Obliczyłem
Δ=10
2−4*(−4)*(−4)
Δ=100 − 64
Δ=36
√Δ = 6
i teraz pewnie muszę rozpoznać jak rozrysować to na wykresie... Dobra jeszcze przypomnijcie mi
jak się to rozpoznawało
7 cze 19:47
Michał: A dobra bo ja to mam opóźnienie i jak pisałem to wskoczyło twoje
7 cze 19:48