tożsamości trygonometryczne
bang: Sprawdź, czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi. Podaj konieczne założenia.
( 1cosα − 1sinα ) * (1+tgα+ctgα) = sinαcos2α) − u{cosα{sin2α}
7 cze 19:06
bang: prawa strona: sinαcos2α − cosαsin2α
7 cze 19:07
Bogdan:
| | 1 | |
Przepisz stosując dużą literkę U przy zapisywaniu ułamków, efekt jest taki: |
| |
| | cosα | |
7 cze 19:14
bang: | | 1 | | 1 | | sinα | | cosα | |
( |
| − |
| ) * (1+tgα+ctgα) = |
| − |
| |
| | cosα | | sinα | | cos2α | | sin2α | |
baardzo proszę o pomoc
7 cze 19:16
Janek191:
| | sin α | |
Trzeba to wszystko po lewej stronie wymnożyć tgα = |
| |
| | cos α | |
7 cze 19:22
bang: i co po wymnożeniu?
wyszło:
| 1 | | sinα | | cosα | | 1 | | sinα | | 1 | |
| + |
| + |
| − |
| − |
| − |
| |
| cosα | | cos2α | | sinαcosα | | sinα | | sinαcosα | | sin2α | |
7 cze 19:28
Janek191:
Źle pomnożone

Trzeba skracać
7 cze 19:33
bang: Mam

dzięki
7 cze 19:36