pomocy
Ola: oblicz x i y jeśli podane liczby 18,x,8,y tworzą ciąg geometryczny
7 cze 19:02
Janek191:
x
2 = 18*8 = 144 ⇒ x =
8
2 = x*y ⇒ 64 = x*y
−−−−−−−−−−
Licz
7 cze 19:04
Ola: x=12 ?
7 cze 19:07
Ola: a y=72 ?
7 cze 19:10
Janek191:
x = − 12 lub x = 12
oraz
Oblicz igreki
7 cze 19:10
Ola: oki dzięki teraz już wiem
7 cze 19:11
Eta:
| | 8 | | 4 | | 2 | | 2 | |
q2= |
| = |
| ⇒ q= |
| lub q= − |
| |
| | 18 | | 9 | | 3 | | 3 | |
| | 16 | | 16 | |
to x= 18*q = 12 lub x= −12 i y=8*q= |
| lub y= − |
| |
| | 3 | | 3 | |
7 cze 19:12