a
Ola: oblicz a1 i Q ciągu geometrycznego jeśli a2=6 a6=96
7 cze 18:34
Alan: a2 * q4 =96 ⇒ q4=16 ⇒q=2
7 cze 18:46
Janek191:
a
n = a
1*q
n−1
==============
więc
a
2 = a
1*q = 6
a
6 = a
1*q
5 = 96
dzielimy stronami
q = − 2 lub q = 2
====
więc
| | 6 | | 6 | | 6 | |
a1 = |
| = |
| = − 3 lub a1 = |
| = 3 |
| | q | | −2 | | 2 | |
Odp. a
1 = − 3 i q = − 2
lub
a
1 = 3 i q = 2
7 cze 18:49
Bogdan:
| | 96 | |
q6−2 = |
| ⇒ q4 = 16 ⇒ q = −2 lub q = 2 |
| | 6 | |
| | 6 | | 6 | |
a1 = |
| = −3 lub aq1 = |
| = 3 |
| | −2 | | 2 | |
7 cze 18:56
Eta:
Krótko i na temat
| | a6 | |
q4= |
| = 16 ⇒ q=2 lub q=−2 |
| | a2 | |
| | a2 | |
a1= |
| ⇒ a1= 3 lub a1= −3 |
| | q | |
7 cze 18:59
Eta:
7 cze 18:59
Janek191:
Ola nic " nie czai" , więc trzeba jej pisać wszystko
7 cze 19:01
Eta:
7 cze 19:06