.
Jula: Oblicz ekstrema lokalne z podanej funkcji.
f(x,y)=e
−(x2+y2)(2x
2+y
2)
Mam problem ponieważ po policzeniu pochodnych cząstkowych i przyrównaniu ich do 0 wychodzi mi
jeden punkt podejrzany o współrzędnych (0,0) a w odpowiedziach są 3 ekstrema bardzo proszę o
pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
7 cze 17:59
Jula: pomoże ktoś?
7 cze 18:41
b.: Napisz te pochodne cząstkowe −− gdzieś się musiałaś pomylić.
7 cze 18:47
Jula: | | (2x2+y2) | |
f=e−(x2+y2)(2x2+y2)= |
| |
| | e(x2+y2) | |
| δf | | 4x*e(x2+y2) −(2x2 +y2)*e(x2+y2)lne | |
| = |
| |
| δx | | (e(x2+y2))2 | |
rzuć okiem narazie na tą pierwszą pochodną, coś te potęgi w mianowniku nie za ładnie wyszły
ale mam nadzieję że domyślisz się o co chodzi
7 cze 18:57
Jula: 
7 cze 19:15
Jula: pomoże ktoś?
7 cze 19:27
Jula:
7 cze 20:15
b.: pochodna z ex2+y2, czyli mianownika, po x, to nie e...*lne; brakuje czynnika 2x
(pochodnej funkcji wewnętrznej)
taki drobiazg: łatwiej różniczkować iloczyn niż iloraz, więc zamiana na ułamek nie jest
korzystna (choć wielkiej różnicy nie ma)
7 cze 23:06