23
Michcio: Krótkie pytanie
Jak chcę narysować zbiór punktów w układzie współrzędnych
|x−|y||=1
czyli x−|y|=1 lub x−|y|=−1
czyli |y|=x−1 lub |y|=x+1
Mam rysować dla y>0 − f(x)=x−1 i do tego jeszcze f(x)=x+1
Dla y<0 − f(x)=−x+1 i do tego jeszcze f(x)=−x−1
Czy
|y|=x−1
|y|=x+1
y=x−1 lub y=−x+1 lub y=x+1 lub y=−x−1
I sumę tych czterech prostych 0"?
7 cze 17:50
Godzio:
To pierwszej (dla odpowiednich przedziałów y), jeszcze gdzieś y = 0 musisz wsadzić
7 cze 18:03
Godzio: To pierwsze*
7 cze 18:03
pigor: ..., widzę to dalej np. tak :
|y|=x−1 v |y|=x+1 ⇔
⇔ (x−1≥0 i (y= −x+1 v y=x−1)) v (x−1<0 i (y= −x−1 v y=x+1)) ⇔
⇔ (x≥1 i y=−x+1) v (x≥1 i y=x−1) v (x<1 i y= −x−1) v (x<1 i y=x+1) i tyle −
− rysujesz sumę (alternatywę) tych 4−ech iloczynów (koniunkcji) punktów (x,y).
7 cze 18:07
Michcio: No tak bo zapomniałem o y=0 czyli wtedy |x|=1 , x=1 i y=0 LUB x=−1 i y=0 ale to należy akurat
do tych prostych tzn nie należy ale jak będzie należało (własciwie to należy,lol) to w tych
pkt będą się zginać proste,o ki
7 cze 18:08
Godzio:
7 cze 18:11