f.cyklometryczna
tyu: proszę o wskazanie miejsca, w którym robię
arcctg(−
√3)=α α∊(0;π)
| | −π | |
dlaczego prawidłowy wynik to α = |
| |
| | 6 | |
7 cze 17:47
tyu: .... błąd
7 cze 17:50
Godzio:
| | π | |
Jak może to być prawidłowy wynik, skoro α = − |
| nie należy do zadanego przedziału? Wynik |
| | 6 | |
jest ok.
7 cze 18:09
7 cze 18:15
Godzio:
Ale czego Ty nie rozumiesz?
α ∊ (0,π) to jak wynik może
ujemny 
arcctg(−x) = π − arcctg(x)
| | π | | 5 | |
arcctg(−√3) = π − arcctg(√3) = π − |
| = |
| π |
| | 6 | | 6 | |
7 cze 18:46
b.: wolfram ma, jak można sprawdzić, inną definicję arcctg...
7 cze 18:48
tyu: no wiem, że wynik nie może być ujemny, więc wyszło mi tak samo jak Tobie, ale końcowy wynik się
nie zgadzał.
Wrzuciłem potem to do wolframa i wyszło −π/6, więc się zastanawiałem "jakim cudem".
Wstawiłem to do całego rozwiązania i wynik końcowy się zgadza
Dlatego szukałem błędu i zadałem pytanie na forum.
| | −√3 | | −1 | |
zadanie oblicz: arcsin( |
| )−2arccos( |
| )+arcctg(−√3) |
| | 2 | | 2 | |
http://www.wolframalpha.com/input/?i=arcsin%28-sqrt%283%29%2F2%29
http://www.wolframalpha.com/input/?i=2arccos%28-1%2F2%29
arcctg(−
√3)=α
| | 5π | |
α= |
| // link do wolframa powyżej |
| | 6 | |
Więc
| | −√3 | | −1 | |
arcsin( |
| )−2arccos( |
| )+arcctg(−√3)= |
| | 2 | | 2 | |
| | 5π | | −π | |
gdyby zamiast |
| było |
| |
| | 6 | | 6 | |
| | 10π | | −π | | 11π | |
to by było − |
| + |
| = − |
| // wynik z odpowiedzi |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
mi taki wynik nie wyszedł ze względu na arcctg(−
√3) dlatego zadałem pytanie na forum
być może popełniłem gdzieś jakiś błąd rachunkowy
7 cze 19:18
b.: widzę jeden błąd: arccos nie jest pomnożony przez 2, ale i tak nie wyjdzie −11pi/6
7 cze 23:04