Trygonometria - trudne, wyjaśnienie
Ludwik Montgomery: | | 1 | |
Narysuj wykres funkcji f(x)=tg( |
| π*[x]) gdzie x = 〈−4,6〉 |
| | 4 | |
Proszę o ewentualne wyjaśnienie.⇔
7 cze 17:23
Ludwik Montgomery: Ktoś? Coś?
7 cze 18:30
Ludwik Montgomery: A może chociaż jakaś wskazówka?
8 cze 16:57
Mila:
| | π | |
I) tgx nie istnieje dla x= |
| +kπ |
| | 2 | |
II) Po kolei obliczasz wartość :
[x] w każdym przedziale:
1)
x∊<−4,−3)
[x]=−4 wtedy
2) x∊<−3,−2)
[x]=−3
| | π | | 3π | | 3π | |
f(x)=tg( |
| *(−3))=tg(− |
| )=−tg( |
| )=−(−1)=1 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
3) x∊<−2,−1)
[x]=−2
| | π | | −π | | −π | |
f(x)=tg( |
| *(−2))=tg |
| nie istnieje wartość f(x) bo |
| nie należy do dziedziny |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
f(x)
4) x∊<−1,0)
[x]=−1
| | π | | π | |
f(x)=tg( |
| *(−1))=tg(− |
| )=−1 |
| | 4 | | 4 | |
Dalej postępujesz podobnie , dokończ obliczenia.W razie kłopotów pisz.
Zaraz podam linka do wykresu
g(x)=[x]
8 cze 18:42
8 cze 18:42
Ludwik Montgomery: Dziękuję, wszystko jasne
9 cze 05:55
Mila:
9 cze 16:43