PILNE Zbadaj przebieg zmienności funkcji i naszkicuj jej wykres
Cocacola: Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego zadania : Zbadaj przebieg zmienności funkcji i
naszkicuj jej wykres. y=(1/8)x3−(3/2)x
7 cze 17:00
Cocacola: Dziedzina to D=R?
Punkty przecięcia z OX to (2√3,0) a z OY (0,0)
Mógłby mi to ktoś sprawdzić i pomóc z resztą?
7 cze 17:09
Janek191:
Tak

Teraz oblicz pochodną i jej miejsca zerowe
7 cze 17:17
Cocacola: a jak to zrobić? mógłbyś mim pomóc?
7 cze 17:19
Janek191:
7 cze 17:19
Janek191:
| | 1 | | 3 | | 3 | | 3 | |
y ' = |
| * 3 x2 − |
| = |
| x2 − 1,5 = 0 ⇔ |
| x2 = 1,5 ⇔ x2 = 4 ⇔ |
| | 8 | | 2 | | 8 | | 8 | |
⇔ x = − 2 lub x = 2
Druga pochodna
zatem
dla x = −2 jest y'' = −1,5 < 0 dlatego funkcja osiąga w punkcie x = − 2 maksimum
lokalne równe
| | 1 | |
ymax = |
| *(−2)3 − 1,5*(−2) = − 1 + 3 = 2 |
| | 8 | |
oraz
dla x = 2 jest y'' = 1,5 > 0 dlatego funkcja osiąga w punkcie x = 2 minimum
| | 1 | |
lokalne równe ymin = |
| *23 − 1,5*2 = 1 − 3 = − 2 |
| | 8 | |
7 cze 17:30
Janek191:
| | 3 | |
Ponieważ pochodna y' = |
| x2 − 1,5 jest dodatnia dla x < − 2 więc |
| | 8 | |
dana funkcja rośnie w ( −
∞, − 2)
y ' < 0 dla x ∊ ( − 2 , 2) więc dana funkcja maleje w ( − 2, 2)
y ' > 0 dla x > 2 więc dana funkcja rośnie w ( 2 , +
∞).
7 cze 17:35
Cocacola: dziękuje!
a mogłbys mi jeszcze sprawdzić czy to jest dobrze? funkcja przyjmuje wartosci dodatnie w
przedzisle (2√3, +nieskonczonosc)
a ujemne (−nieskonczonosc,0) oraz (0,2√3)
7 cze 17:55
Janek191:
Masz narysowany wykres funkcji − kolor niebieski, więc źle
7 cze 18:08
Cocacola: a więc jak to obliczyć?
7 cze 18:16
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
y = 0 ⇔ |
| x3 − 1,5 x = 0 ⇔ x*( |
| x2 − 1,5) = 0 ⇔ |
| | 8 | | 8 | |
| | 1 | |
⇔ x = 0 lub |
| x2 = 1,5 ⇔ x = 0 lub x2 = 12 = 4*3 ⇔ |
| | 8 | |
⇔ x = 0 lub x = − 2
√3 lub x = 2
√3 − miejsca zerowe
więc y > 0 dla x ∊ ( − 2
√3 , 0 ) ∪ ( 2
√3 , +
∞)
y < 0 dla x ∊ ( −
∞, − 2
√3 ) ∪ ( 0, 2
√3)
7 cze 18:31
Cocacola: a czy druga pochodna ma punkty przegięcia?
7 cze 18:36
Janek191:
Nie II pochodna, ale dana funkcja ma punkt przegięcia dla x = 0.
7 cze 18:38
Cocacola: mam takie polecenie: analizując drug pochodną określ przedzialy wklęsłości, wypukłości i ustal
ewentualne punkty przegięcia
jak to ogarnąc?
7 cze 18:44
Cocacola: i jeszcze prosze o sprawdzenie:
y(−x)=−1/8 x3 − 3/2 x= −1/8 x −(−3/2x)=−1/8 x3+3/2 x f nie jest parzysta
−y(−x)= −(−1/8x3 +3/2x)=1/8 x3−3/2x funkcja jest nieparzysta
7 cze 18:52
Janek191:
Jeżeli II pochodna jest równa 0 , to jest punkt przegięcia.
| | 3 | |
Dla x = 0 jest y '' = |
| *0 = 0 |
| | 4 | |
−−−−−−−−−−−
Dla x < 0 jest y'' < 0 − funkcja jest wklęsła
( −
∞ , 0) − f jest wklęsła
====================
Dla x > 0 jest y '' > 0 − funkcja jest wypukła
( 0 , +
∞ ) − f jest wypukła
====================
Patrz na wykres − kolor niebieski
7 cze 18:54
Janek191:
Źle
| | 1 | |
y = f(x) = |
| x3 − 1,5 x |
| | 8 | |
więc
| | 1 | | 1 | |
f( − x) = |
| (− x)3 − 1,5*( −x) = − |
| x3 + 1,5 x = − f(x) |
| | 8 | | 8x | |
Funkcja f jest nieparzysta.
7 cze 18:57
Janek191:
To x w mianowniku jest zbędne
7 cze 18:58
Cocacola: dzięki wielkie!
mam jeszcze jedną prośbę o obliczenie granicy i asymptot
7 cze 19:11
Cocacola: próbuje i cały czas mi nie wychodzi
7 cze 19:11
Cocacola:
7 cze 20:00
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
y = f(x) = |
| x3 − 1,5 x = x*( |
| x2 − 1,5) |
| | 8 | | 8 | |
więc
lim f(x) = −
∞
x → −
∞
oraz
lim f(x) = +
∞
x → +
∞
7 cze 20:09
Janek191:
| | f(x) | | 1 | |
lim |
| = lim |
| x2 − 1,5 = + ∞ |
| | x | | 8 | |
x→ −
∞ x→ −
∞
oraz
x→ +
∞
więc brak jest asymptot.
7 cze 20:13
Cocacola: a dlaczego wyszły nieskończoności?
8 cze 12:06
J:
bo takie są granice tego trójmianu ( parabola )
8 cze 12:07
Cocacola: czyli nie ma asymptot poziomych, pionowych ani ukośnych?
8 cze 12:16
J:
nie ma
8 cze 12:22
Cocacola: a jak zrobić tabelę przebiegu zmienności funkcji?
8 cze 12:37
Cocacola:
8 cze 14:24