Oblicz wysokości trójkąta.
kooot: Boki trójkąta wynoszą 8, 12 i 16. Oblicz wysokości trójkąta i promień okręgu wpisanego w ten
trójkąt. Mógłby ktoś podpowiedzieć, jak się do tego zabrać..?
7 cze 16:35
kooot: Myślałem, żeby wykorzystać wzór Herona...
7 cze 16:55
Ajtek:
No to działaj

.
7 cze 17:05
Janek191:

Tw. Pitagorasa
h
2 + ( 16 − x)
2 = 12
2
h
2 + x
2 = 8
2
−−−−−−−−−−
odejmujemy stronami
256 − 32 x = 144 − 64
32 x = 256 − 80 = 176
x = 5,5
=====
| | 135 | | 9*15 | |
h2 = 82 − x2 = 64 − 30,25 = 33,75 = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
h = 1,5
√15
==========
7 cze 17:06
Janek191:
Teraz oblicz pole Δ
oraz r z wzoru
L = a + b + c = 36
7 cze 17:09
7 cze 17:11
Franc:
| | 1 | |
p = |
| (8 + 12 + 16) = 18, p − 8 = 10, p − 12 = 6, p − 16 = 2, |
| | 2 | |
Pole P =
√18 * 10 * 6 * 2 =
√9 * 2 * 2 * 5 * 3 * 2 * 2 = 12
√15
Wysokości:
| | 2*12√15 | | 2*12√15 | | 2*12√15 | | 3√15 | |
h1= |
| =3√15, h2= |
| =2√15, h3= |
| = |
| |
| | 8 | | 12 | | 16 | | 2 | |
| | 12√15 | | 2√15 | |
Promień okręgu wpisanego r = |
| = |
| |
| | 18 | | 3 | |
7 cze 17:40
kooot: Dzięki wielkie
7 cze 17:58
Janek191:
Trzeba było policzyć jedną czy wszystkie wysokości ?
7 cze 18:03
Franc:
A jeśli jedną, to którą? Pytanie bez sensu, bo dlaczego ma być uprzywilejowana wyborem jedna
z wysokości? Polecenie brzmi: "Oblicz wysokości trójkąta" a nie oblicz wysokość trójkąta
7 cze 18:09
Janek191:
Jak mam jedną z wysokości i pole oraz wszystkie boki, to już łatwo policzyć
pozostałe wysokości

a h
a = b h
b = c h
c
7 cze 18:13