Ciągi
LITtech: Oblicz sumę wyrazów a11+a12+a13+...+a19+a20 j
eśli suma trzydziestu początkowych wyrazów tego ciągu wynosi 60
7 cze 16:24
Janek191:
Jaki jest ten ciąg ?
7 cze 16:28
LITtech: arytmetyczny .
7 cze 16:32
LITtech: .. o różnicy r
7 cze 16:32
LITtech: a nie z tą różnicą wykreślić
7 cze 16:33
LITtech: Wywnioskowałem takie coś ,że:
2a
1 + r29 r = 60 => S
30
S
10 => 2a
1 + 9r =

?
7 cze 16:35
Janek191:
a
30 = a
1 + 29*r
S
30 = 0,5(a
1 + a
1 + 29 r)*30 = 60
30 a
1 + 29 r = 60
30 a
1 = 60 − 29 r
zatem
itd.
7 cze 17:58
LITtech: i skąd tu ma wyjść wynik 20 ? bo jakoś tego nie widzę
7 cze 18:11
Godzio:
Niech nasza suma a
11 + ... + a
20 = x
A może tak:
a
1 + a
2 + ... + a
30 = 60 /:2
| a1 + a21 | | a2 + a22 | | a10 + a30 | |
| + |
| + ... + |
| + |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| a11 + a12 + ... + a20 | |
| = 30 |
| 2 | |
| | x | |
a11 + a12 + ... + a20 + |
| = 30 |
| | 2 | |
x = 20
7 cze 18:17
LITtech: Czemu tam się pojawiło x/2 ?
7 cze 18:22
Godzio:
Patrz linijkę wyżej:
| | a11 + a12 + ... + a20 | |
... + |
| = 30 |
| | 2 | |
7 cze 18:23
LITtech: ok to w takim razie skąd tam masz x jeśli masz tą
sumę to nie powinno być tylko x/2 ?
7 cze 18:30
Godzio:
Wykorzystałem podstawową własność ciągu arytmetycznego
7 cze 18:48
Bogdan:
Proponuje takie rozwiązanie:
W ciągu arytmetycznym mediana tego ciągu jest równa m, suma k kolejnych wyrazów
jest równa: S = k*m.
W ciągu arytmetycznym 30 wyrazów:
| | a15 + a16 | |
a1 + a30 = a2 + a29 = a3 + a28 = ... = a15 + a16, m = |
| |
| | 2 | |
Suma 30 wyrazów od a
1 do a
30: S = 60 i 60 = 30*m ⇒ m = 2.
Stąd suma 10 wyrazów od a
11 + do a
20: S
' = 10*m = 20
7 cze 18:51