porosze o pomoc i wzory
Ola: | | 2n − 5 | |
1) wykaż że ciąg an= |
| jest ciągiem arytmetycznym 2) Oblicz s21 ciągu |
| | 3 | |
arytmetycznego : 3,8,13,18... 3) oblicz a
1 i Q ciągu geometrycznego jeśli a
2=6 a
6=96
4)oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego, jeżeli :a
1=5 n
8= −2 n=10 5)
oblicz x i y jeśli podane liczby 18,x,8,y tworzą ciąg geometryczny 6) wykaż że ciąg a
n=5
n*4
jest ciągiem geometrycznym 7)jaką kwotę otrzyma pan Kowalski inwestując 5000 zł na 4 letnią
lokatę z półroczną kapitalizacją odsetek oprocentowaną na 3,45% 8)oblicz granice ciągu a
n=U{
3n
2 + 5n + 6 }{ 6n
2 + 4n + 3 } 9) oblicz granice ciągu a
n= −2n
4 + 10n
3+102n 10) a
1= 13
r=3 ile wyrazów należy zsumować aby otrzymać S
n=1595
7 cze 16:19
Janek191:
1) Oblicz an+1 − an
7 cze 16:20
Janek191:
z.2
3,8,13,18, ....
a1 = 3 r = 5 więc oblicz a21 i S21
7 cze 16:22
Janek191:
z.3
a
2 = a
1*q = 6
a
6 = a
1*q
5 = 96
| | a6 | | 6 | |
Oblicz |
| oraz a1 = |
| |
| | a2 | | q | |
7 cze 16:24
Janek191:
Wzory są po lewej stronie − kolor niebieski: ciągi liczbowe
7 cze 16:25
Ola: w 1) wynik to 2/3 ?
7 cze 16:35
Janek191:
z.1
| | 2(n+1) − 5 | | 2n −3 | |
an+1 = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
więc
| | 2 n − 3 | | 2 n − 5 | | 2 | |
an+1 − an = |
| − |
| = |
| = r |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | |
Tak, to jest ciąg arytmetyczny o różnicy r = |
| i a1 = − 1 |
| | 3 | |
7 cze 16:57
Ola: a jak ci wyszło że a1= −1
7 cze 17:10
Janek191:
| | 2*1 − 5 | | 2 − 5 | | −3 | |
a1 = |
| = |
| = |
| = − 1 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
7 cze 17:13
Ola: aha dzięki a rozwiążesz więcej ?
7 cze 17:14
Ola:
7 cze 17:27
Janek191:
z.2
a
n = a
1 + ( n −1)*r
S
n = 0,5*( a
1 + a
n)*n
a
1 = 3 r = 5 n = 21
Podstaw i policz
7 cze 17:38