Jak wykorzystać warunek odleglosci plaszczyzny?
Klinik: 4. Napisz równanie płaszczyzny odległej od początku układu o √29 i prostopadłej do prostej:
2x − y+ z = 0, 6x − y + 7z − 4 = 0. (3x + 4y − 2z − 29 = 0 lub 3x + 4y − 2z + 29=0)
5. Przez krawędź płaszczyzn:
6x −y + z = 0
x = 2− 3s
y = t
z = 5s
poprowadź płaszczyznę równoległą do osi Ox. (5y + 13z −60 = 0)
7 cze 15:46
Klinik: .
7 cze 18:24
Godzio:
'Jak wykorzystać warunek odległości płaszczyzny'
Poprowadź prostą prostopadłą do płaszczyzny przechodzącą przez (0,0,0). Z postaci
parametrycznej będziesz miała współrzędne punktu płaszczyzny (wszystko wyrażone za pomocą
jednej zmienne) więc dobierzesz łatwo t by odległość była równa √29.
7 cze 18:43
Klinik: Miał
7 cze 18:56
Klinik: Poprowadź prostą prostopadłą do płaszczyzny. Jak mam poprawadzić "do płaszczyzny" skoro ja
poszukuję płaszczyzny?
7 cze 19:05
Klinik: Jak poprowadzić płaszczyznę do osi Ox przez krawędź płaszczyzn?(ad. 5)
7 cze 19:07
Godzio:
Co do 1, a prosta Ci nie da wektora normalnego? (tylko on Ci jest potrzebny)
7 cze 19:16
Godzio:
Zad 5
6x − y + z = 0
| ⎧ | x = 2 + 0t − 3s | |
| ⎨ | y = 0 + t + 0s |
|
| ⎩ | z = 0 + 0t + 5s | |
Punkt należący do płaszczyzny: (2,0,0)
Wektory rozpinające płaszczyznę: v
1 = (0,1,0), v
2 = (−3,0,5)
Wektor normalny:
v
1 x v
2 = (0,1,0) x (−3,0,5) = (5,0,3)
Płaszczyzna: 5(x − 2) + 0(y − 0) + 3(z − 0) = 0 ⇒ 5x + 3z − 10 = 0
Układ równań płaszczyzn:
6x − y + z = 0 / * 5
5x + 3z − 10 = 0 / * 6
30x − 5y + 5z = 0
30x + 18z − 60 = 0
Odejmujemy równania
5y + 13z − 60 = 0
7 cze 19:24
Klinik: Godzio, czy mogę prosić etapami co mam zrobić w 4 aby rozwiązać te zadanie?
Np. wyznacz wektor− obliczenie z zadania
8 cze 18:00