Całka
Marcin: Czy dobrze rozwiązuję całkę?
| | 1 | | 1 | | 1 | | dt | |
∫sinx cosx dx = ∫ |
| sin2x dx = |
| ∫ sin2x dx = |
| ∫ sint |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫ |
| sint dt = |
| ∫ sint dt = |
| * (−cost) = |
| ( −cos2x) |
| 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
podstawiłem tutaj 2x=t
7 cze 15:45
7 cze 15:56
Marcin: super, dzięki
7 cze 15:59
J: ∫
Prosciej t =sinx dt = cosxdx
= ∫tdt = 1/2t2 = 1/2sin2x + C
7 cze 16:00
Marcin: hmm racja, tak jest lepiej
7 cze 16:02