Porcją moich trochę zadań dzisiaj daję wam
Michcio: Błąd bezwzględny przybliżenia p liczby dodatniej x jest nie mniejszy od błędu względnego
przybliżenia p liczby x, zaś błąd bezwzględny przybliżenia q liczby dodatniej x jest nie
większy od błędu względnego przybliżenia q liczby x. Wyznacz x jeżeli p < x < q
Niech |p−x|=a , |q−x|=b
|a|*|x|−|a|≤0
|a| (|x|−1) ≤0
Ponieważ |a|≥0 to |x|−1≤0 czyli x∊<−1,1>
|b|*|x|−|b|≥0
|b| (|x|−1) ≥0
Ponieważ |b|≥0 to |x|−1≤0 czyli x należy do przedziału (−
∞,−1>u<1,+
∞).
X może być równy tylko −1 lub 1, ale z zadania wiemy że to liczba dodatnia więc x=1.
Dobre rozwiązanie

Tylko nie wiem jak tu wcisnąć p < x < q które było w treści
Godzio: Rozwiązanie nieco dziwne (generalnie poprawne), ale początek jest źle zapisany. Przedstawie
moje rozwiązanie.
p < x < q
Z warunku mamy:
p < x ⇒ 0 < x − p oraz x < q ⇒ x − q < 0, a więc z definicji wartości bezwzględnej mamy:
|x − p| = x − p oraz |x − q| = −x + q
A zatem mamy:
| | x − p | | − x + q | |
x − p ≥ |
| oraz −x + q ≤ |
| |
| | x | | x | |
Mnożymy obie nierówności przez x i przenosimy wszystko na jedną stronę
(x − p)x − (x − p) ≥ 0 oraz x(q − x) − (q − x) ≤ 0
(x − p)(x − 1) ≥ 0 oraz (q − x)(x − 1) ≤ 0
Z warunku x > 0 (dodatni x), x − p > 0 oraz z pierwszej nierówności:
x ≥ 1
Z warunku x > 0 (dodatni x), q − x > 0 oraz z drugiej nierówności:
x ≤ 1
A zatem x = 1