informatyka
Blue: Hej

Jak mam w Pascalu taki komunikat : incompatible types: got "Boolean" expected "LongWord",
to o co konkretnie chodzi? Dopiero zaczynam zabawę z tym programem, więc nie bądźcie źli jeśli
jakieś banalne pytanie zadaję
7 cze 14:55
Kacper:
Problem ze zmiennymi typu logicznego i liczbowego
7 cze 16:50
Blue: Napisz program sprawdzający, czy wprowadzone trzy liczby naturalne mogą być bokami trójkąta
prostokątnego. Program ma sprawdzać dziesięć takich trójek liczb i zależnie od rezultatu
wprowadzać komunikaty: tak lub nie. W języku Pascal liczby zdeklaruj jako word.
Co jest źle w takim zapisie?
program trojkat
prostokatny;
uses Crt;
var a,b,c:word;
begin
ClrScr;
Writeln('Podaj długośći boków trójkąta');
Readln(a,b,c);
Writeln('Czy z takich boków można zbudować trójkąt prostokątny?');
if a>0 and b>0 and c>0 then
if a*a=b*b+c*c or b*b=a*a+c*c or c*c=a*a+b*b then write('tak);
else write('nie');
Readln;
end.
7 cze 18:25
b.: Może są potrzebne nawiasy wokół (a*a=b*b+c*c) i następnymi?
Poza tym gdy np. a<=0, to program chyba nic nie wypisze.
7 cze 18:42
Blue: Już działa, dzięki b
7 cze 19:37