Czworokąty
Damian: 1. Krótsza przekątna sześciokąta foremnego ma długość 9 cm. Oblicz długość boku tego
sześciokąta.
2.Oblicz miarę kąta wewnętrznego dwunastokąta foremnego.
3. Oblicz miary kątów czworokąta , jeśli miary kolejnym kątów pozostają w stosunku 4:5:6:9
4. Przekątne równoległoboku mające długości 16cm i 30 cm są jednocześnie dwusiecznymi jego
kątów. Oblicz obwód tego równoległoboku.
5. Przekątna trapezu równoramiennego ma długość 12cm i tworzy z dłuższą podstawą kąt 45stopni.
Oblicz pole tego trapezu
6. Budynek o powierzchni użytkowej 48m2 zaznaczono na planie zagospodarowania terenu jako
prostokąt o wymiarach 10cm na 30cm. oblicz skalę tego planu
7 cze 14:51
Blue: 2. 180−(360:12)
7 cze 14:57
Eta:
Wrzucił zadania i...... poszedł się "opylać" ?
7 cze 14:58
Janek191:

z.1
I AC I = 9
r
2 = (0, 5 r)
2 + 4,5
2
r
2 − 0,25 r
2 = 20,25
0,75 r
2 = 20,25
r
2 = 27 = 9*3
r = 3
√3
========
7 cze 14:58
Eta:
Ooo
Janek już się "zapalił"
7 cze 15:00
Janek191:
Jeszcze nie, ale już jestem gorący
7 cze 15:01
Eta:
|AC|=2*h(Δrównobocznego) o boku a
to: |AC|=a√3 ⇒ a√3=9 /*√3 ⇒ a= 3√3
7 cze 15:04
Blue: 3. 4x+5x+ 6x+9x=360o
4x− miara 1 kąta
5x− miara 2 kata ... itd...
7 cze 15:10
Eta:
| | a+b | |
|AE|= h= |
| , |AE|=h=6√2 |
| | 2 | |
P= (6
√2)
2= 72 cm
2
7 cze 15:14
Blue: 4. przekątne będą się przecinały pod kątem prostym, nie umiem za bardzo tutaj rysować, ale
oznacz sobie kąt ostry 2α, to zobaczysz

czyli obwód wynosi 4a= 4*17
a
2 = 15
2+8
2
7 cze 15:15
Eta:
Podałam rozwiązanie zad.5/
7 cze 15:15
Blue: 5. 300 cm2 − 480000cm2
1cm2 − x
x= 1:1600
7 cze 15:20
Blue: sorki, to było 6 xD
7 cze 15:20
Eta:

2α+2β= 180
o ⇒ α+β= 90
o
Taki równoległobok jest rombem a=
√152+82 = .........
L=4a=...........
7 cze 15:22
Damian: Dzięki, jesteście zajebisci
7 cze 15:22
Janek191:
z.6 P
p = 10 cm*30 cm = 300 cm
2
P
r = 48 m
2 = 48* 10 000 cm = 480 000 cm
2
| | 300 | | 1 | |
k2 = |
| = |
| |
| | 480 000 | | 1 600 | |
===================
7 cze 15:23
Janek191:
@ Damian
Takie brzydkie określenie ?
7 cze 15:25
Eta:
P
p=0,1m*0,03m=0,03m
2 , P
r=48 m
2
| | 0,03 | | 1 | | 1 | |
k2= |
| = |
| ⇒ k= |
| |
| | 48 | | 1600 | | 4 | |
7 cze 15:32
Eta:
| | 1 | |
poprawiam chochlika k= |
| |
| | 40 | |
7 cze 15:32