Zadanko z dwoma modułami
KOJAK: 1 Ile wynoszą rozwiązania równań i ile ich jest?
||x+3|−4|=2
Mam przeczucie, że jest ich cztery. Może ktoś rozwiązać lub podesłać link do własności z dwoma
modułami? Nie znalazłem takowej na tej stronie.
7 cze 14:42
Janek191:
I I x + 3 I − 4 I = 2 ⇔ I x + 3 I − 4 = − 2 lub I x + 3 I − 4 = 2 ⇔
⇔ I x + 3 I = 2 lub I x + 3 I = 6 ⇔
⇔ x + 3 = − 2 lub x + 3 = 2 lub x + 3 = − 6 lub x + 3 = 6 ⇔
⇔ x = − 5 lub x = − 1 lub x = − 9 lub x = 3
7 cze 14:46
Bogdan:
7 cze 14:48
Janek191:
Kliknij na kolor niebieski po lewej stronie na:
wartość bezwzględna
a następnie na
równania i nierówności z w. b. II.
7 cze 14:50
KOJAK: Janek191 i Bogdan wielkie dzięki
7 cze 16:34