Zamknięte zadanko maturalne z logarytmami
KOJAK: Jeżeli log
23=a wtedy log
29+log
316 jest równe:
A 6a
B 2a+4/a
C 9a+16/a
D 6/a
Mój tok rozumowania załamuje się w momencie gdy nie mogę znaleźć do jakiej ułamkowej potęgi
trzeba walnąć 2 żeby otrzymać 3. Zapewne w ogóle to nie ta droga plis help
7 cze 13:52
Eta:
| | 4 | | 4 | |
log29+log316= 2log23 +4log32= 2a+ |
| = 2a+ |
| |
| | log23 | | a | |
odp B)
7 cze 13:55
KOJAK: Trzeba znać i zastosować własnosci logarytmów, hmm czyli w tym przypadku nie ma szans na
wyznaczenie tych logarytmów do liczb naturalnych z dopisaniem przy nich a?
7 cze 14:02
Eta:
Ano trzeba
7 cze 14:10