jednokladnosc
izka: Prosze o wskazowki do tego zadania

Okrąg O1 o środku w punkcie (4,−2) jest styczny do osi OX. Okrąg ten przekształcono przez
jednokładność o skali k=−3/2 i środku w punkcie P należącym do prostej x+2y=0.
W ten sposob otrzymano okrąg O2. Podaj równanie tego okragu, jeżeli
a) jest on styczny do osi OX
b) jest on styczny do osi OY.
7 cze 13:49
Janek191:

a)
O
1 = ( 4, − 2)
k = − 1,5
x ' = 4*( −1,5) = − 6
y' = −0,5*( − 6) = 3
P = ( − 6, 3)
r = 2
r ' = I −1,5I *2 = 3
Odp. ( x + 6)
2 + ( y − 3)
2 = 9
=======================
7 cze 14:12
Janek191:
Zamiast P powinno być O'
7 cze 14:14
izka: Dziękuję

jednak nie takie trudne to zadanie
7 cze 14:17
izka: nie rozumiem tylko po co w tresci zadania podano wzor prostej do której nalezy srodek
jednokladnosci P, nie trzeba jakos tego uwzglednic, w obiczeniach?
7 cze 14:19
Janek191:
Przy obliczaniu y ' skorzystałem z tego, że równanie prostej jest postaci: y = − 0,5 x
y ' = − 0,5 x ' = − 0,5 * ( − 6) = 3
7 cze 14:25
Janek191:
I jeszcze z równania y = − 0,5 x wynika, że środkiem jednokładności jest punkt ( 0, 0),
bo ta prosta przechodzi przez ten punkt.
7 cze 14:26
izka: aa, ok wszystko jasne, dzięki
7 cze 14:46
Janek191:
To zrób b)
7 cze 14:47
asia: b) (3,2)
można to narysować, prosta x=−3 i x=3
i szukasz punktu przecięcia z prosta y=−1/2x
7 cze 17:44