wykaz udowodnij :) pomocy! :)
olka9696: Wiadomo, że x>0 , y>0 i z>0
| | x | | y | | z | |
Wykaż, że |
| + |
| + |
| < 1 |
| | x + 1 | | (x + 1)(y+1) | | (x + 1)(y+1)(z+1) | |
7 cze 13:39
olka9696: Pomocy!
7 cze 14:18
Janek191:
Sprowadź do wspólnego mianownika
7 cze 14:19
Janek191:
I co − wyszło ?
7 cze 14:38
Eta:
Jak to co? ........."szydło z worka "
7 cze 14:59
Janek191:
A mnie wyszło
7 cze 15:02
Eta:
Jeżeli taka nierówność zachodzi ,to przekształcamy ją równoważnie
x(y+1)(z+1)+y(z+1) +x< (x+1)(y+1)(z+1)
teraz .....wymnóż uporządkuj i otrzymasz nierówność prawdziwą
i to tyle
7 cze 15:07
olka9696: nic nie wyszło

undefined
7 cze 20:33
5-latek: Dobry wieczor
Eta 
Pozdrawiam
Pewnie ma być
x(y+1)(z+1)+y(z+1)+z<(x+1)(y+1)(z+1)
7 cze 21:16
?:
Witam "małolatku"

No tak ... +
z
Dzięki za poprawkę
7 cze 21:41
5-latek: Przeliczylem to (fakt trochę liczenia jest i wychodzi nierownosc prawdziwa (tak jak napisalas
7 cze 21:44
7 cze 22:00
Metis: *Można
7 cze 22:01
5-latek: Pewnie ze może sobie pomoc

czekam na odpowiedz w sprawie tego Modenowa . Dam znac
7 cze 22:03
Metis: Dobrze
7 cze 22:04
Metis: 5−latku, a jak auto ?
7 cze 22:04
5-latek: Na razie OK.

czekam tylko jak dostane kawalek teflonu i muszse zrobić tutejke do wycieraczek .
Muszse się tez przymierzyć do zmiamy rozrządu . Ale ogolnie wozi mnie do pracy
7 cze 22:07
Metis: Ważne, że jeździ
7 cze 22:08
5-latek: Będę teraz robil skany książki Aniela Ehrenfeucht Ciekawy czworościan
Zrobie w tygodniu (bo teraz nie mogę tak długo siedzieć przed komputerm
dam znac jak zrobie to podasz emalia i Ci wysle . Ksiazka jest z 1966r
7 cze 22:12
vaultboy: Dowód:
| y | | y+1−1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| − |
| |
| (x+1)(y+1) | | (x+1)(y+1) | | x+1 | | (x+1)(y+1) | |
| z | | z+1−1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| − |
| |
| (x+1)(y+1)(z+1) | | (x+1)(y+1)(z+1) | | (x+1)(y+1) | | (x+1)(y+1)(z+1) | |
| | x | | y | | z | | 1 | |
Zatem |
| + |
| + |
| =1− |
| <1 c.k.d |
| | x+1 | | (x+1)(y+1) | | (x+1)(y+1)(z+1) | | (x+1)(y+1)(z+1) | |
8 cze 01:18