określić przekształcenie
StachuJones: Określić jakie przekształcenia opisują dane wzory. Dla obrotu określić środek i kąt, dla
symetrii z poślizgiem oś i wektor translacji itp.
| | | | | (3/5) ( (−4)/5) | | | (4/5) (3/5) | |
| | | | | |
a) | = | | + | |
| | | | | |
c)φ(z)=i*z+2i
Mógłby ktoś wyjaśnić jak to rozwiązać tego typu zadania krok po kroku?
7 cze 13:30
Janek191:
| | 3 | | 4 | |
a) x' = |
| x − |
| y + 4 |
| | 5 | | 5 | |
| | 3 | | 4 | |
Złożenie obrotu wokół punktu O = (0,0) o kąt α taki, że cos α = |
| i sin α = |
| |
| | 5 | | 5 | |
z translacją o wektor [ 4, 2 ].
7 cze 15:39
StachuJones: A w jaki sposób można rozpoznać że to jest obrót, a nie np. symetria?
7 cze 16:49
Janek191:
x' = x cos α − y sin α
y' = x sin α + y cos α
wzory na obrót dookoła punktu O = ( 0, 0) o kąt α
P = (x, y) P' = ( x' , y' )
7 cze 16:53